May 26, 2022

Op 16-jarige leeftijd maken de meeste kinderen in India zich nog steeds zorgen over de examens en hun toekomst in de academische wereld, maar de jonge Rushil Khosla leeft zijn droom al. De 16-jarige jongleert met zijn tenniscarrière naast academici en staat niet alleen in de top-200 in de International Tennis Federation (ITF) Junior Ranking, maar eerder deze maand leidde Rushil het Indiase contingent tijdens het Junior Davis Cup 2022 Qualifying Event, waar de nationale ploeg voor het eerst in de geschiedenis won in de Azië-Oceanische regio om zich te kwalificeren voor de Junior Davis Cup.

Rushil bereikte eerder de ranglijst van Azië nr. 1 op 12-jarige leeftijd en behield deze wekenlang. Hij werd de hoogst gerangschikte speler in India in de leeftijdscategorie U-16 en werd in 2020 geëerd met de Bal Shakti Puraskar door de president van India voor uitmuntendheid in tennis – en werd daarmee de eerste Indiase Junior-speler die dit ontving prijs.

In een exclusief interview met Hindoestaanse Tijdensprak Rushil over zijn tennisreis en ambities, terwijl zijn coach Aditya Sachdeva, de technisch directeur van RoundGlass Tennis Academy, licht wierp op wat de jongeling tot een uitblinker maakt tussen andere ontluikende talenten en over de toekomst van tennis in India.

Hier zijn de fragmenten…

Hoe is tennis je overkomen? Op welke leeftijd ben je begonnen met spelen?

Rushil: Ik begon met spelen toen ik zevenenhalf was. Vanaf het begin was ik erg geïnteresseerd in sport. Mijn zus speelde altijd tennis en keek naar haar. Ik pakte ook het racket en kreeg interesse.

Rushil met zijn coach Aditya Sachdeva
Rushil met zijn coach Aditya Sachdeva

Je geeft nu je bestuursexamens. Hoe combineer je je studie met je tenniscarrière? Hoe moeilijk was het tijdens de pandemie?

Rushil: Voor studeren heb ik maar een week nodig omdat ik dingen heel snel kan onthouden. Dus ik moet die ene week vrij nemen en ik kan gemakkelijk 84 of 90 halen voor de examens. En tennis is al aan de gang.

Tijdens de pandemie waren de online lessen een verhulde zegen. Om eerlijk te zijn, naar school gaan was zwaar met tennis. Als ik wil oefenen, kan ik Noida verlaten en toch alle lessen bijwonen en mijn training doen. De pandemie gaf me ook veel kansen om mijn conditie en zo te verbeteren en toen de beperkingen werden versoepeld en de toernooien begonnen, begon ik beter te presteren.

Kwam linkshandigheid van nature voor jou? En hoe zou je je speelstijl omschrijven?

Rushil: Daar heb ik geen idee van (lacht). Ik ken het verhaal erachter echt niet. Ik heb het nooit aan mijn ouders gevraagd. Ik weet niet of ik de pen met de rechterhand heb opgepakt en ze vroegen me om hem met de linkerhand op te pakken. Maar van wat ik me herinner, hoorde ik ze er een keer over praten, dat ik als rechtsman begon, maar ze vroegen me om uniek te zijn en ik probeerde het met mijn linkerhand te doen en het werkte.

Ik voel me een creatieve en allround speler. Ik kan overal in de rechtbank zijn.

Wie is jouw tennisidool?

Rushil: Ik verafgood niemand echt, maar ik heb mijn favorieten. De Grote Drie – Djokovic, Nadal en Federer – zijn mijn favorieten.

Aditya, vertel eens wat over Rushil? Wanneer kwam je de jongere voor het eerst tegen?

De jongen werd een tiener, meer wil ik niet zeggen. Hij kwam bij mij op 11-jarige leeftijd en hij is nu 16. Ik heb zijn vader een keer ontmoet en beiden kwamen op een dag naar Siri Fort toen ik daar aan het trainen was. Ik zag hem daar spelen en ik hield van de manier waarop hij concurreert. Hij heeft de unieke kwaliteit om elke keer dat hij speelt oplossingen te vinden, dus dat is de helft van de gewonnen strijd tijdens het spelen van de wedstrijd.

Welke specifieke kwaliteit maakt hem tot een uitblinker?

Aditya: De meeste spelers kijken alleen naar problemen, maar hij heeft deze unieke kwaliteit om twee oplossingen voor een probleem te vinden en dat maakt hem tot een uitblinker. Hoewel het soms een zegen en een probleem kan zijn, omdat hij ook de neiging heeft om te veel na te denken. Maar met volwassenheid komt hij eruit en houdt hij vast aan één oplossing.

Rushil, vertel ons iets over je coach Aditya en hoe ben je als speler onder zijn mentorschap overgestapt?

Ik ben een beetje gedisciplineerd en volwassen geworden (lacht). Voordat ik bij hem kwam, herinnerde ik me nooit de dingen die ik moest inpakken voor de training. En als hij me loslaat, doe ik alle luxe dingen op de baan die helemaal niet gepast zijn. Als hij geen toezicht houdt, kan ik alles doen (lacht, alweer).

Je had een fantastisch 2021 – drie dubbeltitels, één in het enkelspel. Hoe beoordeelt u uw prestaties, uw beste herinnering?

Rushil: Mijn beste herinnering was in Nairobi. Er waren zoveel mijlpalen die ik bereikte – mijn eerste ITF-punten behalen en de eerste finales bereiken. Maar de belangrijkste mijlpaal was de titel in het enkelspel. Naast dat het hele 2021 goed is verlopen – de Hyderabad-doubles, waren twee weken in Pune een geweldige tijd. Ik ging daar (Pune) alleen heen, en ik heb mezelf redelijk goed gemanaged.

Je staat zesde in de top 10 junioren van India en in de top 200 van de wereld. Hoe belangrijk is rangorde voor jou? En wat is je uiteindelijke doel qua ranking in 2022?

Rushil: Rankings kunnen motiverend werken en je de uitdaging geven om de top 100 te halen. Maar verder maakt het niet uit.

Hoe was je ervaring met het leiden van het Indian Juniors-team in de Davis Cup?

Rushil: Het was geweldig. Ik kan het niet eens beschrijven. Allereerst kreeg ik de kans om op mijn verjaardag te spelen, wat geweldig was. Het tweede geweldige ding was om de eerste speler in India te zijn en het team te leiden. En toen wonnen we en schreven we geschiedenis, wat het beste was. De finale was te gek. De sfeer en zo… Ik voel het nog steeds in mijn hart dat het mij overkwam dat ik de kans kreeg om daar die dag te zijn.

Aditya, hoe beoordeelde je Rushil’s optreden tijdens dat evenement?

Ik denk dat hij het goed heeft gedaan. Om het land te vertegenwoordigen en dat soort druk te dragen en te leveren. Het is makkelijker gezegd dan gedaan van buitenaf, maar als je voor de natie speelt, heeft dat zijn eigen druk. En ik denk dat hij er goed uitgekomen is. Aanvankelijk waren de zenuwen er, maar toen de kwartfinales en de halve finales kwamen, begon hij tot rust te komen. Ik denk dat hij tijdens de finale het beste tennis van het hele toernooi speelde.

Je werkt al een tijdje als coach en begeleidt getalenteerde spelers zoals Yuki Bhambri en Karman Thandi. Wat is het eerste dat je opvalt bij een beginnende tennisser?

Aditya: Het is discipline en het vermogen om te concurreren. Voor mij draait het allemaal om concurreren, omdat het spel op elk moment kan worden geleerd. Maar het vermogen om te concurreren als de chips op zijn, opstaan ​​en hard werken, niets kan dat evenaren.

Wat zit er achter het coachen van een speler als Rushil? Hoe zit het met het mentale aspect van de training?

Aditya: Het is holistische training en de ontwikkeling van de atleet waar we ook bij RoundGlass naar kijken. We kijken niet alleen naar de vaardigheden en lichamelijkheid, maar ook naar de mentaliteit. Dus we verzorgen ze voor de wedstrijden en herinneren ze aan hun sterke punten en zorgen ervoor dat ze de hele tijd op hun sterke punten spelen. Als er zenuwen zijn, willen we erover praten. Er is druk, maar hoe gezegend zijn ze in de wereld om in Rushils plaats te zijn waar ze het land leiden en de kans hebben om hun talent aan de wereld te laten zien. Dat is een van de dingen waar we met ze over praten, zodat ze begrijpen dat de druk een voorrecht is.

Maakt u ook gebruik van Data en Analytics? Hoe doe je eenvoudig gegevens voor een speler?

Aditya: Daar ben ik mee begonnen in 2008 toen ik voor het eerst met Yuki in Australië was. Ik kocht een software genaamd Dartfish. Ik geloof dus sterk in data en analytics. Vanuit tennisperspectief is het onderverdeeld in drie delen: de korte rally’s (0-4), de reguliere rally’s (4-9) en de lange rally’s (10+). Dus we verdelen het zo en spreken ze dienovereenkomstig aan, want 70 procent van de fouten worden gemaakt tussen de eerste vier ballen.

Hij is iemand die met grootheden uit India als Paes en Bhupati heeft gespeeld en spelers als Yuki en Karman Thandi heeft begeleid. Welke verhalen vertelt hij je over hen om je te inspireren? Heb je een van hen al ontmoet?

Ik ontmoette Yuki en Karman. Ik heb ook Leander en Ramkumar ontmoet tijdens de Davis Cup-wedstrijd tussen India en Spanje. Verder ontmoette ik Rohan Bopanna in Qatar. Dus ik heb de meeste van hen ontmoet, maar ik heb nooit de kans gehad om dat leuke praatje te maken.

Rushil, wat is je uiteindelijke doel als tennisser? Van welk Grand Slam-toernooi droom je om mee te spelen?

De Grand Slam natuurlijk. Ik wil op de Australian Open zijn omdat ik Djokovic en hem leuk vind om op de Australian Open te spelen en op die banen is iets anders.

Ben je nu gewend geraakt aan het ondertekenen van handtekeningen?

Rushil: Ik tekende mijn laatste in de Junior Davis Cup. Daarvoor was de eerste keer dat ik vroeg om in Pune in te loggen. Het was een finale in het dubbelspel en in de supertiebreak wonnen we de wedstrijd. Die persoon was onder de indruk van mijn vaardigheden in het dubbelspel en het begrip van de baan en kwam naar me toe om een ​​handtekening te vragen. Het was een mooi moment.

Aditya, wat is nu de toekomst van het Indiase tennis?

Het groeit en doet het nu goed. De kracht van de bank is nu behoorlijk sterk. We hebben nu veel spelers in de top 300 en de junioren beginnen het goed te doen. Wat de toekomst betreft, hebben wij bij RoundGlass het initiatief genomen om nu systemen op te zetten, waar we spelers vanaf zeer jonge leeftijd kunnen koesteren en doorontwikkelen. Het heden is dus uitstekend en de hoop is dat coaches zoals wij en bedrijven zoals RoundGlass die naar voren komen een enorm verschil zullen maken voor het Indiase tennis.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!