May 26, 2022

Liverpool lijkt een Europese gigant te veel te zijn voor Villarreal.

Een derde Champions League-finale in vijf jaar is in zicht voor de Engelse club na een 2-0-zege in de heenwedstrijd van de halve finale van woensdag, veiliggesteld na een own-goal van Pervis Estupinan en een geprikt finish van Sadio Mané in een twee -minuten aan het begin van de tweede helft.

Aan de sprookjesachtige run van Villarreal in de competitie komt mogelijk een einde. Een team dat op de zevende plaats in de Spaanse competitie staat en gevuld is met spelers die het in Engeland niet hebben gehaald, slaagde er op de een of andere manier in om de Europese royalty’s in Juventus en Bayern München in de knock-outfase uit te schakelen.

Liverpool, nog steeds op koers voor een ongekende verviervoudiging van grote trofeeën, was een nog grotere stap voorwaarts en ontmantelde geleidelijk de beperkte uitdaging van de bezoekers.

Toch kostte het de zesvoudig Europees kampioen enige tijd om door te breken.

De doelpunten vielen in een tijdsbestek van 133 seconden vanaf de 53ste, toen Jordan Henderson’s voorzet vanaf rechts van de uitgestrekte laars van Estupinan afketste en over doelman Geronimo Rulli heen ging, die met de bal fladderde en deze alleen in het net kon draaien.

De kracht van Anfield op Europese avonden heeft de neiging om van één doelpunt snel twee te maken, en dat is wat opnieuw gebeurde.

Trent Alexander-Arnold gaf een binnenpass naar Mohamed Salah in een centrale positie en zijn schuifregelbal achter de verdediging werd vastgeklikt door Mane, die met zijn tenen langs Rulli prikte met een glijdende finish.

“Het lawaai hier was ongelooflijk – het bracht ons naar het tweede doelpunt”, Liverpool-verdediger Andrew Robertson. “We hadden er graag nog een gehad, maar een clean sheet en twee goals – daar kunnen we niets tegenin brengen.”

De terugwedstrijd vindt dinsdag plaats in het Estadio de la Cerámica en alleen een grote verrassing zal voorkomen dat Villarreal net als in 2006 uit de halve finales stapt.

Wat Liverpool betreft, heeft Jurgen Klopp een formidabele winnende machine gebouwd die er nog completer uitziet dan het team dat in 2019 de Champions League won, een jaar nadat hij ook de finale bereikte en verloor van Real Madrid onder de Duitse coach.

Toen Klopp voor The Kop door de lucht sloeg en zijn spelers na het laatste fluitsignaal een ereronde maakten op Anfield, voelde het allemaal zo routinematig en verwacht aan.

Dit is tenslotte een team dat al de Engelse League Cup heeft gewonnen, in de FA Cup-finale staat en slechts een punt achter Manchester City staat in de titelrace in de Premier League.

Klopp was voorzichtig ondanks het eenzijdige karakter van de heenwedstrijd.

“Er is nog niets gebeurd”, zei hij. “We spelen een wedstrijd en het is 2-0 bij de rust. Je moet volledig alert zijn, 100% in de juiste stemming.”

Het zou nog een Champions League-finale kunnen zijn tussen de twee noordwestelijke rivalen, waarbij City aanstaande woensdag een 4-3 voorsprong op Real Madrid neemt in de tweede etappe van hun halve finale in Spanje.

Een zee van in het geel geklede Villarreal-fans – met 5.000 in aantal, bijna 10% van de bevolking van de stad in het oosten van Spanje – stroomde voor de wedstrijd van het stadscentrum van Liverpool naar Anfield. En een vertolking van The Beatles’ ‘Yellow Submarine’, de bijnaam van de bezoekers, werd voor de aftrap goed ontvangen door het levendige uitploeg.

Dat was zo warm als het welkom kreeg.

Liverpool hapte naar tackles en drukte vanaf het eerste fluitsignaal hoog, wat betekende dat de spelers van Villarreal de hele wedstrijd nauwelijks uit hun helft kwamen.

Maar nu Unai Emery zijn team oprichtte met zijn rug vier afgeschermd door een diepliggend en smal middenveld vier, had Liverpool aanvankelijk weinig ruimte in wat al snel neerkwam op een aanval versus verdedigingsoefening.

Er waren genoeg halve kansen – Mane kopte wijd voor zijn gezicht, Mohamed Salah krulde zich op en salvo over, en Thiago Alcantara sloeg een afstandsschot vanaf de buitenkant van de paal – maar Villarreal hield stand tot de rust.

Toen ging het helemaal mis.

De twee doelpunten vielen tussen twee afgekeurde pogingen, van Fabinho en vervolgens Andrew Robertson, en het waren alleen de spelers van Liverpool die hun voet van het gas haalden die een nog grotere overwinning verhinderden.

“We hadden een perfecte prestatie geleverd tot aan het eerste doelpunt”, zei Rulli, die Liverpool het beste team ter wereld noemde. “Daarna waren we een beetje onzeker.”

Klopp maakte van de gelegenheid gebruik om een ​​aantal belangrijke spelers vroeg uit te schakelen, met een potentieel zware Premier League-wedstrijd tegen Newcastle op zaterdag, ingeklemd tussen de zesdaagse ommekeer voor de Villarreal-wedstrijden.

De viervoudige aanklacht van Liverpool gaat diep in mei.

Dit verhaal is gepubliceerd vanuit de feed van een nieuwsagentschap zonder aanpassingen aan de tekst.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!