May 26, 2022

Heb je je ooit afgevraagd waarom zoveel mensen om ons heen tegenwoordig kanker krijgen? Toen we opgroeiden, hadden we gehoord over zorgwekkende ziekten zoals malaria, geelzucht, hartaanvallen, maar kanker werd beschouwd als een ziekte die enkelen overkwam. Dus zijn de gevallen van kanker plotseling gestegen of zijn er betere diagnostiek beschikbaar? Welnu, er zijn geverifieerde gegevens die suggereren dat het aantal sterfgevallen door kanker de afgelopen jaren in India is gestegen. Maar waardoor worden kankercellen geactiveerd in normale lichamen?

In eenvoudige bewoordingen zijn kankercellen normale cellen van het lichaam die veranderen in een kwaadaardige kloon, hetzij door een interne afwijking in het lichaam, hetzij door een externe factor die het lichaam gedurende een langere periode beïnvloedt. Deze factoren veroorzaken onomkeerbare schade of verandering in het normale DNA van de cel. Deze cellen met het beschadigde of veranderde DNA raken vrij van de algemene controlemaatregelen die aanwezig zijn boven een normale cel in het lichaam. Het verlies van groeicontrole over deze cellen leidt tot ongecontroleerde vermenigvuldiging, wat leidt tot wat we zien en voelen als tumoren / kankers.

Dr. Wesley M Jose, klinisch universitair hoofddocent, medische oncologie en hematologie, Amrita Hospital, Kochi, gaat dieper in op de oorzaken van kanker en zegt: “Kanker wordt veroorzaakt door zowel interne als externe factoren. De gemeenschappelijke interne factoren omvatten genetische mutatie, hormonen, immuungerelateerde aandoeningen, overactivering en miscommunicatie van groeifactoren en erfelijke veranderingen. De externe factoren zijn levensstijl, roken, alcoholgebruik, blootstelling aan chemicaliën, blootstelling aan straling, virale infecties, eerdere medische behandelingen met cytotoxische/kankermedicijnen.” Deze factoren kunnen afzonderlijk of in combinatie met elkaar werken om een ​​normale cel kwaadaardig te laten worden.

Veelvoorkomende risicofactoren


“Hoewel artsen een idee hebben van wat uw risico op kanker kan verhogen, komt de meerderheid van kankers voor bij mensen die geen bekende risicofactoren hebben”, zegt Dr. Satyam Taneja, Directeur Chirurgische Oncologie, Max Hospital Patparganj.

Factoren waarvan bekend is dat ze uw risico op kanker verhogen, zijn onder meer:


Je leeftijd

Kanker kan tientallen jaren duren om zich te ontwikkelen. Dat is de reden waarom de meeste mensen met kanker 65 jaar of ouder zijn. Hoewel het vaker voorkomt bij oudere volwassenen, is kanker niet uitsluitend een ziekte bij volwassenen – kanker kan op elke leeftijd worden gediagnosticeerd.

jouw gewoonten

Van bepaalde levensstijlkeuzes is bekend dat ze het risico op kanker verhogen. Roken, meer dan één drankje per dag drinken voor vrouwen en maximaal twee drankjes per dag voor mannen, overmatige blootstelling aan de zon of frequente blaarvorming door de zon, zwaarlijvigheid en onveilige seks kunnen bijdragen aan kanker.

U kunt deze gewoonten veranderen om uw risico op kanker te verlagen, hoewel sommige gewoonten gemakkelijker te veranderen zijn dan andere.

Uw familiegeschiedenis

Slechts een klein deel van de kankers is te wijten aan een erfelijke aandoening. Als kanker in uw familie veel voorkomt, is het mogelijk dat mutaties van generatie op generatie worden doorgegeven. Mogelijk komt u in aanmerking voor genetische tests om te zien of u erfelijke mutaties heeft die uw risico op bepaalde vormen van kanker kunnen verhogen. Houd er rekening mee dat het hebben van een erfelijke genetische mutatie niet noodzakelijk betekent dat u kanker krijgt.

Uw gezondheidstoestand

Sommige chronische gezondheidsproblemen, zoals colitis ulcerosa, kunnen het risico op het ontwikkelen van bepaalde vormen van kanker aanzienlijk verhogen. Praat met uw arts over uw risico.

Uw omgeving

De omgeving om je heen kan schadelijke chemicaliën bevatten die het risico op kanker kunnen verhogen. Zelfs als u niet rookt, kunt u tweedehands rook inademen als u ergens naartoe gaat waar mensen roken of als u samenwoont met iemand die rookt. Chemicaliën in uw huis of op het werk, zoals asbest en benzeen, worden ook in verband gebracht met een verhoogd risico op kanker.

De genmutaties waarmee je bent geboren en die je gedurende je hele leven opdoet, werken samen om kanker te veroorzaken. Hier heeft Dr. Taneja geprobeerd het in detail uit te leggen —

  1. Wat doen genmutaties?
    Een genmutatie kan een gezonde cel instrueren om snelle groei mogelijk te maken, ongecontroleerde celgroei niet stoppen, fouten maken bij het repareren van DNA-fouten waardoor cellen kanker worden. Deze mutaties zijn de meest voorkomende mutaties die bij kanker worden gevonden. Maar veel andere genmutaties kunnen bijdragen aan het veroorzaken van kanker.
  2. Wat veroorzaakt genmutaties?
    Genmutaties kunnen om verschillende redenen voorkomen, bijvoorbeeld: Genmutaties waarmee u geboren bent. Mogelijk wordt u geboren met een genetische mutatie die u van uw ouders heeft geërfd. Dit type mutatie is verantwoordelijk voor een klein percentage van kankers. Genmutaties die optreden na de geboorte. De meeste genmutaties treden op nadat je bent geboren en worden niet geërfd. Een aantal krachten kan genmutaties veroorzaken, zoals roken, straling, virussen, kankerverwekkende chemicaliën (kankerverwekkende stoffen), zwaarlijvigheid, hormonen, chronische ontstekingen en gebrek aan lichaamsbeweging. Genmutaties komen vaak voor tijdens normale celgroei. Cellen bevatten echter een mechanisme dat herkent wanneer een fout optreedt en de fout herstelt. Af en toe wordt er een fout gemist. Hierdoor kan een cel kanker worden.
  3. Hoe interageren genmutaties met elkaar?
    De genmutaties waarmee je bent geboren en die je gedurende je hele leven opdoet, werken samen om kanker te veroorzaken. Als u bijvoorbeeld een genetische mutatie heeft geërfd die u vatbaar maakt voor kanker, betekent dat niet dat u zeker weet dat u kanker krijgt. In plaats daarvan heeft u mogelijk een of meer andere genmutaties nodig om kanker te veroorzaken. Uw erfelijke genmutatie kan ervoor zorgen dat u meer kans heeft dan andere mensen om kanker te krijgen wanneer u wordt blootgesteld aan een bepaalde kankerverwekkende stof. Het is niet duidelijk hoeveel mutaties zich moeten ophopen om kanker te kunnen vormen. Het is waarschijnlijk dat dit varieert tussen kankertypes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!