May 26, 2022

Het was tijdens de tweede golf van coronavirus in India toen de toediening of liever het misbruik van steroïden bij COVID-19-patiënten tot opschudding leidde en ongekende gezondheidsproblemen veroorzaakte. Van ernstige bijwerkingen tot een zeldzame maar agressieve schimmelinfectie, het gebruik van steroïden werd berucht populair voor de behandeling van patiënten met COVID, maar met verhoogde risico’s.

Het gebruik van steroïden is echter niet iets nieuws op medisch gebied en was al aan de gang vóór het begin van de SARs-CoV-2-infecties. Het wordt gebruikt om verschillende aandoeningen te behandelen waarbij het afweersysteem van het lichaam niet goed functioneert en weefselbeschadiging veroorzaakt.

Volgens Dr. Sunil Kumar K, hoofdconsulent – Interventional Pulmonology, Aster CMI Hospital, zijn steroïden (corticosteroïden) ontstekingsremmende geneesmiddelen die worden gebruikt om een ​​reeks aandoeningen te behandelen. Ze behoren tot de medicijnen die gewoonlijk worden voorgeschreven aan mensen met veel longaandoeningen, zoals ernstig astma, interstitiële longziekte, respiratoir distress syndroom (RDS), COPD, enz.

Dr. Nimish Shah, consultant longarts, Jaslok Hospital voegt toe dat bepaalde aandoeningen zoals ontsteking van de hartspier of voering zoals sarcoïdose, meningitis, vasculitis, artritis, myositis, dermatitis, inflammatoire darmaandoeningen, rhinitis en bepaalde vormen van kanker ook kunnen leiden tot de gebruik van steroïden.

Meestal worden steroïden voorgeschreven voor kortdurend gebruik, wat leidt tot zeer weinig bijwerkingen. De meeste bijwerkingen treden echter waarschijnlijk op als het gebruik van steroïden wordt verlengd, dat wil zeggen meer dan 2-3 maanden.

Hoe zorg je voor bijwerkingen van langdurig gebruik van steroïden?

Langdurig gebruik van steroïden kan elk deel van het lichaam aantasten. Daarom schrijven artsen dit medicijn meestal alleen voor als de voordelen opwegen tegen de risico’s.

Dat gezegd hebbende, als u iemand bent die hoge doses steroïden nodig heeft, raadt Dr. Sunil aan om uw arts regelmatig te raadplegen om te controleren op bijwerkingen.

“Het wordt aanbevolen om standaardprotocollen voor het gebruik van steroïden te volgen, waarbij u altijd de mogelijke gevaren van langdurig gebruik in de gaten moet houden. De sleutel is om het meeste voordeel uit deze medicijnen te halen met het minste risico. Bij het starten van een behandeling met corticosteroïden, neem contact op met uw arts over het gebruik van laaggedoseerde, kortdurende medicijnen of het nemen van orale corticosteroïden om de andere dag in plaats van dagelijks”, legt hij uit.

Bovendien kunnen inhalatiecorticosteroïden voor astma om de longoppervlakken rechtstreeks te bereiken, helpen de blootstelling aan de rest van het lichaam te verminderen, wat leidt tot minder bijwerkingen, meent hij.

Aangezien langdurige behandeling met corticosteroïden ook botverdunning kan veroorzaken (osteoporose), raadt de arts aan om calcium- en vitamine D-supplementen in te nemen om de botten te helpen beschermen (op advies van de arts).

Bovendien benadrukt hij hoe langdurig gebruik van orale corticosteroïden ervoor kan zorgen dat de bijnieren minder natuurlijke steroïde hormonen produceren, en daarom zegt hij dat artsen de dosering geleidelijk kunnen verlagen – geleidelijk, want als de dosering te snel wordt verlaagd, kunnen de bijnieren geen tijd hebben om te herstellen en men kan last krijgen van vermoeidheid, pijn in het lichaam en een licht gevoel in het hoofd.

Dr. Shah raadt mensen daarentegen aan om een ​​botscan (DEXA) te krijgen voor risico-evaluatie van osteoporose, regelmatige suikercontrole en periodieke HbA1c-controle voor diabetes om het risico van langdurig gebruik van steroïden te beoordelen. Daarnaast beveelt ze aan om een ​​gezond, uitgebalanceerd dieet te volgen en regelmatig te bewegen om het risico op het ontwikkelen van bijwerkingen te verminderen.


Wat kunnen de bijwerkingen zijn van langdurig gebruik van steroïden?

“Systemische steroïden gaan gepaard met significante bijwerkingen”, zegt dr. Sunil Kumar.

Systemische steroïden zijn synthetische of kunstmatige derivaten van de natuurlijke steroïde, cortisol, geproduceerd door de bijnieren.

“Langdurig gebruik van deze medicijnen kan uw risico op diabetes, cataracten, osteoporose of verlies van botdichtheid of infectie verhogen. Steroïden kunnen ook uw immuunsysteem onderdrukken, wat kan helpen bij het beheersen van aandoeningen waarbij uw immuunsysteem per ongeluk zijn eigen weefsels aanvalt,” de dokter legt uit.

Dr. Shah deelt verder enkele van de mogelijke bijwerkingen van langdurig gebruik van steroïden:

– Osteoporose
– Obesitas
– Dunner worden van de huid
– Haaruitval
– Gastritis en maagzweren
– Diabetes – Glaucoom en vroege cataract
– Verhoogde vatbaarheid voor infecties
– Stemmingswisselingen en obstructieve slaapapneu (OSA)
– Avascula-necrose, dit is het afsterven van botweefsel als gevolg van een gebrek aan bloedtoevoer

Veelgestelde vragen

 1. Wat zijn steroïden?
  Volgens de Britse National Health Services (NHS) zijn steroïden, ook wel corticosteroïden genoemd, ontstekingsremmende geneesmiddelen die worden gebruikt om een ​​reeks aandoeningen te behandelen.
 2. Wanneer worden steroïden voorgeschreven?
  Steroïden worden gebruikt voor de behandeling van mensen met gezondheidsproblemen zoals allergieën, astma, eczeem, inflammatoire darmaandoeningen, artritis en meer.
 3. Zijn er mogelijke bijwerkingen van steroïden?
  Bijwerkingen van het gebruik van steroïden zijn brandend maagzuur, stemmingswisselingen, verhoogde eetlust, verhoogd risico op infecties, slechte gezondheid van de botten, diabetes en meer.
 4. Hoe de bijwerkingen van langdurig gebruik van steroïden te verminderen?
  U kunt uw arts vragen om de dosering geleidelijk te verlagen. Zorg ervoor dat u calcium- en vitamine D-supplementen gebruikt om botbeschadiging door langdurig gebruik van steroïden te voorkomen. Eet gezond en geniet van regelmatige lichaamsbeweging.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!