May 26, 2022

Bied je wel eens je excuses aan je kind aan? Is de gedachte om je te verontschuldigen aan een peuter ooit bij je opgekomen?

Nee.

We denken er nooit aan om ons te verontschuldigen bij een kind, vanwege de manier waarop we onze relatie met het kind zien. Van generatie op generatie is de relatie tussen kind en ouder altijd gezien als die van gever en zoeker, leraar en leerling, ouder en jonger, klein en groot en de lijst gaat maar door.

Verminder sociale conditionering


Het is tijd om bepaalde veranderingen aan te brengen in de sociale regels die al generaties lang in gebruik zijn.

Onze vorige generatie had een andere manier van opvoeden die verstoken was van zoveel dingen die we vandaag hebben.

Het ouderschap van vandaag heeft te maken met internet, gemakkelijke communicatiemethoden, een andere kijk op vriendschap en een heel duidelijk begrip van relaties.

Het ouderschap van onze generatie heeft geen positie voor de grens tussen ouder en kind. Met zoveel mogelijkheden waar iemand zich aan kan overgeven, is het belangrijk om de grens van de ouderlijke kinderen te doorbreken en ze in je leven op te nemen.

Tegenwoordig zijn ouder-kindrelaties tweerichtingsverkeer en gaan ze meer over inclusiviteit, acceptatie en verantwoordelijkheid.

De osmose van het maniërisme


Je kind is altijd je spiegelbeeld. Of het nu sociale aanwezigheid of maniërisme is, de lege geest van een kind zal altijd dingen van de ouders en ouderen begrijpen.

Dit is de reden waarom er altijd wordt gewaarschuwd dat kinderen nooit mogen worden blootgesteld aan gewelddadige relaties en daarom kiezen veel ouders ervoor om uit een problematisch huwelijk te stappen voordat het gevolgen voor het kind begint te krijgen.

De geest van een kind absorbeert maniërisme van ouders. Het maakt niet uit hoeveel je ze leert, een kind zal het pas volgen als hij of zij je het ziet doen. Imitatie is een zeer aangeboren manier waarop kinderen maniërisme leren.

Hier is de ontmoeting van een moeder met het belang van verontschuldiging in de ouder-kindrelatie:

“Ik heb onlangs een grote opvoedingsfout gemaakt”, begint ze haar verhaal in een video op Instagram en gaat verder: “Mijn dochter werd verliefd op deze glinsterende jurk in de Sam’s club. Ik vond het stom en deed het niet Ik wilde er 15 dollar aan uitgeven, dus ik vertelde haar dat papa het waarschijnlijk niet leuk zou vinden. Toen we bij de kassa kwamen, kon ik zien dat ze er echt dol op was en vertelde haar dat we het konden krijgen. Weet je wat ze tegen me zei?’

“Nee, ik wil het niet, papa zal het niet leuk vinden. Dus we vertrokken zonder en ik besefte dat ik een grote fout had gemaakt. Ik had net mijn 3-jarige geleerd om de goedkeuring van anderen te zoeken en dat te waarderen over haar eigen gedachten. Later die middag verontschuldigde ik me met tranen in mijn ogen voor wat ik zei. En vertelde haar dat wat er echt toe deed was dat ze ervan hield en dat het haar gelukkig maakte. We gaan veel verknoeien als ouders. We leren tenslotte elke dag zoals ze zijn. Vergeet niet je excuses aan te bieden als je dat doet”, zegt ze in de video.

Deze video, geplaatst op 23 maart, heeft positieve reacties gekregen van Instagram-gebruikers.

Terwijl velen zich daadwerkelijk konden aansluiten bij de bedoeling van de verteller achter het online zetten van de video en de noodzaak om zich te verontschuldigen, konden vele anderen het concept doorgronden om kinderen een eigen mentale ruimte te geven.

Interessant genoeg riepen veel gebruikers de verteller uit voor het gebruik van haar man, zonder zijn medeweten of mening, terwijl ze de jurk aanvankelijk aan de dochter ontkenden.

“Ik ben benieuwd wat je zei toen je je excuses aanbood aan haar voor wat je zei. Ik hou van dit deel dat ik heb gedeeld. Maar om te zeggen dat haar vader de jurk niet leuk zou vinden. Dat lijkt hem zo oneerlijk. Zoals hij verdient Omdat ik zoiets zou zeggen – hem als de “zondebok” gebruiken – zou ik me zorgen maken dat het hun (vader/dochter) relatie negatief zou hebben beïnvloed of hem echt zou hebben gekwetst en een wrok jegens jou zou hebben gewekt (geen idee of je ‘allemaal bij elkaar of niet). Dat is ruw. Een pluim voor de verontschuldiging aan de baby, echt waar’, schreef een gebruiker.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

error: Content is protected !!